ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στο Κέντρο Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστής Παλαμάς» λειτουργεί Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, ανοιχτό για την έκφραση και φαντασία των μικρών μας φίλων. Στο πλαίσιο της εικαστικής ενασχόλησης και δημιουργίας έχουν αναπτυχθεί προγράμματα Ζωγραφικής και άλλων Εικαστικών Δραστηριοτήτων για παιδιά δημοτικού-γυμνασίου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της Ζωγραφικής περιλαμβάνει την δημιουργία και έκφραση των μαθητών, μέσω διαφόρων υλικών (ξυλομπογιές, μαρκαδόροι, λαδοπαστέλ, τέμπερες), ενώ μέσω ποικίλων Εικαστικών Δραστηριοτήτων (εικαστικά παιχνίδια, ομαδικά κολάζ, μικροκατασκευές-
χειροτεχνίες, video-παρουσιάσεις) καλλιεργείται η εικαστική δημιουργία και αντίληψη μέσω του ομαδικού πνεύματος και της αλληλεγγύης.

Τα τμήματα είναι ολιγάριθμα (4-5 άτομα) και διαμορφώνονται βάσει ηλικίας, έτσι ώστε η διάδραση και η συνεργασία μεταξύ των μαθητών να είναι ομαλή και πιο ευχάριστη. Όλα τα μαθήματα λαμβάνουν μέρος σε διαμορφωμένο χώρο όπου παρέχονται και υλικά για τις δημιουργίες των παιδιών και κάθε μάθημα έχει διάρκεια μιάμιση ώρα (90λ). Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διαμορφώνεται από μία έως δύο φορές την εβδομάδα κατόπιν συνεννόησης.

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Στο Εικαστικό εργαστήρι μας, έχουν δημιουργηθεί τμήματα ενηλίκων και απευθύνονται σε φιλόδοξους καλλιτέχνες όλων των ηλικιών, που επιθυμούν να εξελιχθούν μέσα από την εικαστική έκφραση. Πρόκειται για έναν διαμορφωμένο χώρο με τα απαραίτητα μέσα (καβαλέτα, υλικά, αντικείμενα συνθέσεων), όπου παρέχεται η ανάλογη εκμάθηση σε όλους όσους αγαπούν την Ζωγραφική και διάφορες εικαστικές τεχνοτροπίες (χρώμα, σχέδιο, κολάζ, ομαδικές δημιουργίες και γενικότερα εικαστικά projects).

Σχέδιο

Εισαγωγή στους κανόνες του σχεδίου, μετρήσεις, αναλογίες, τονικές διαβαθμίσεις, με διάφορα υλικά όπως μολύβι, γραφίτης και κάρβουνο μέσα από την απεικόνιση σύνθεσης αντικειμένων-νεκρής φύσης.

Ζωγραφική

Θεωρία του χρώματος μέσω ασκήσεων και εξάσκηση πάνω στην ζωγραφική με απεικόνιση συνθέσεων νεκρής φύσης, αντιγραφή από εικόνες και γνωστά έργα τέχνης και ελεύθερα θέματα με διάφορα υλικά (ακρυλικά, νερομπογιές κ.α.).

Ομαδικές Δημιουργίες

Καλλιεργείται η εικαστική συνεργασία με οποιαδήποτε εικαστική έκφραση (ζωγραφική, κολάζ κ.α.)στο πλαίσιο ενός γενικότερου εικαστικού project.

Θεωρία

Αναφορά στην Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης, βασισμένη σε βιβλιογραφία, για την ιστορική εξέλιξη διαφόρων κινημάτων της τέχνης, με τη δυνατότητα προβολής και παρακολούθησης video-ντοκιμαντέρ-παρουσιάσεων.

Όλα τα τμήματα είναι ολιγομελή (3-4 άτομα) για την ομαλή διεξαγωγή τους και για μια πιο ευχάριστη και δημιουργική εικαστική έκφραση. Εβδομαδιαίως πραγματοποιούνται δύο μαθήματα για το κάθε τμήμα εικαστικών με διάρκεια 2 ώρες το κάθε μάθημα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ

Οι υποψήφιοι εξασκούνται στην απεικόνιση Συνθέσεων αντικειμένων, με μολύβι σε χαρτί διαστάσεων 50Χ70 εκατοστά. Για την επιτυχή εξέτασή τους, διδάσκονται :

  • την αρμονική τοποθέτηση του θέματος και σύνθεσή του στη σχεδιαστική επιφάνεια
  • τη σχεδιαστική ακρίβεια των αναλογιών και των κλίσεων του θέματος
  • τις τονικές διαβαθμίσεις του θέματος
  • τη γενική εικόνα και επιμέλεια του θέματος

ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Οι υποψήφιοι εξασκούνται στη σχεδίαση κατόψεων, όψεων, τομών, γεωμετρικών μορφών και αντικειμένων, χρησιμοποιώντας τα προβλεπόμενα όργανα σχεδίασης, σε χαρτί διαστάσεων 50Χ70 εκατοστά. Για την επιτυχή εξέτασή τους, διδάσκονται :

  • πρόχειρο σκαρίφημα και αρμονική-λειτουργική τοποθέτηση των σχεδίων στη σχεδιαστική επιφάνεια
  • σωστό υπολογισμό και μεταφορά της κλίμακας των διαστάσεων
  • όλη την πορεία της σχεδιαστικής διαδικασίας του θέματος(τοποθέτηση-σχεδιασμός με μολύβι, μελάνωμα)
  • όλα τα επιμέρους στοιχεία που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της σχεδίασης του θέματος(προσεκτική ανάγνωση των ζητούμενων, πάχη γραμμών