ΣΤΟΧΟΙ

Ένας από τους βασικούς στόχους της ίδρυσης του Κέντρου Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστή Παλαμά» είναι η διάσωση, προβολή, ανάδειξη, και αναβίωση των Ολυμπιακών ιδεωδών του Ολυμπισμού, για Ειρήνη, Δημοκρατία, Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη μεταξύ των λαών της Γής, που καλλιεργούν την «Αριστεία» στα πλαίσια του «Ευ Αγωνίζεσθαι» και της «Ευγενούς Άμιλλας» για την δημιουργία του ολοκληρωμένου πολίτη.

Για την υλοποίηση των στόχων αυτών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς», δημιουργήσαμε μια Ολυμπιακή Κίνηση που προγραμματίζει, διαμορφώνει και οργανώνει στοχευμένες εκδηλώσεις Πανελληνίως και Διεθνώς με αποκλειστικό στόχο την ευαισθητοποίηση των απανταχού πολιτών, λάτρεις του Ολυμπισμού και ιδιαίτερα στον απόδημο Ελληνισμό ώστε να κατανοηθεί και να γίνει πράξη η αναγνώριση και ανάδειξη των αξιών των Διαχρονικών και Παγκοσμίων Συμβόλων του Ολυμπισμού επ’ ωφέλεια των Νεολαιών όλου του κόσμου.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ

Οι εκδηλώσεις και δράσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη από την UNESCO, του διαχρονικού και Παγκοσμίου Συμβόλου του Ολυμπισμού, τον Ολυμπιακό Ύμνο του Κωστή Παλαμά, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά διότι το οφείλει ο Παγκόσμιος Πολιτισμός στην ανθρωπότητα ένεκα του ότι μέσα από τους στίχους του Ολυμπιακού ύμνου, που ανακρούονται κάθε δύο χρόνια στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, υμνούνται και αναβιώνουν Ολυμπιακά ιδεώδη και αξίες που διαμορφώνουν τον ιδανικό πολίτη του Πλάτωνα με «Νου Υγιή σε σώμα Υγιή». Ένας ύμνος, μια σθεναρά ασπίδα ηθικής αντίστασης ενάντια στην εμπορευματοποίηση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις που οργανώνονται σε Πανελλήνιο και Διεθνές επίπεδο, κυρίως στον απόδημο ελληνισμό για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, για την διαφύλαξη-ανάδειξη και προβολή του Αρχαιοελληνικού Ολυμπιακού ιδεώδους.

Κι΄ αυτό επιτυγχάνεται με την συνδιοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων και επιστολών στήριξης, με Συλλόγους – Φορείς –Οργανισμούς-Πανεπιστημιακά Ιδρύματα-Κέντρα Ελληνικών Σπουδών στην Αμερική –Ευρώπη σε Πανελλήνιο αλλά κυρίως στον Παγκόσμιο Ελληνισμό με σκοπό να στηρίξουν την Διεθνή Ολυμπιακή Κίνηση του Συλλόγου Καλών Τεχνών και του Κέντρου Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστή Παλαμά» για την ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού ύμνου του στιχουργού Κωστή Παλαμά, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

Οι εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουν:

  • Οπτικοακουστικές ομιλίες με κύριο θέμα: «Γιατί οφείλει ο Παγκόσμιος Πολιτισμός να αναδείξει το Διαχρονικό Σύμβολο του Ολυμπισμού, τον Ολυμπιακό ύμνο ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά»
  • Μελοποιημένα ποιήματα του Κωστή Παλαμά.
  • Την ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου.
  • Video-παρουσιάσεις για τον Ολυμπισμό και τις ιδεολογικές και ηθικές αξίες του.
  • Εκθέσεις ζωγραφικής όπου παρουσιάζεται η ζωή και το ποιητικό έργο του Παλαμά σε εικαστικές δημιουργίες, ώστε ο θεατής να γίνεται συγχρόνως και αναγνώστης του ποιητικού του έργου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΣΜΟ

Την παρουσίαση και προώθηση του βασικού κριτηρίου στήριξης για την UNESCO για την υλοποίηση του στόχου ανάδειξης, του δίγλωσσου βιβλίου-λευκώματος με τίτλο: «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ».

Ένα σημαντικό Πολιτιστικό και Επιμορφωτικό εργαλείο που συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των απανταχού Ελλήνων και λάτρες του Ολυμπισμού για την αναβίωση των Ολυμπιακών ιδεωδών και την ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά καθώς και την ανάδειξη της Πάτρας ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού ύμνου, είναι το δίγλωσσο βιβλίο-λεύκωμα και το αντίστοιχο video-ντοκιμαντέρ στα οποία γίνεται ένα οδοιπορικό στην αναβίωση και ανάδειξη του Αρχαιοελληνικού Ολυμπιακού Πνεύματος από Αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι σήμερα και αναδεικνύει τα Αρχαιοελληνικά Ολυμπιακά ιδεώδη

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Συλλογή υπογραφών της διακήρυξης και επιστολών στήριξης από διεθνής φορείς, οργανώσεις και προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού καθώς και από μεγάλους Διεθνείς οργανισμούς (Ολυμπιακές Επιτροπές-Ακαδημία Αθηνών-Σύνοδος Πρυτάνεων Ελλάδος-ΚΕΔΕ-Παγκόσμιες Ομοσπονδίες-κλπ.) για την ανάδειξη από την UNESCO του Ολυμπιακού ύμνου, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ FORUM

Συμμετοχή του Συλλόγου Καλών Τεχνών και του Κέντρου Πολιτισμού-Ολυμπισμού «Κωστή Παλαμά» σε Διεθνής τηλεδιασκέψεις και Forum φορέων καθώς και σε οργανώσεις του Ελληνισμού στις οποίες προβάλουμε τους στόχους και δράσεις μας και επιζητούμε την στηριξή τους.

ΠΑΤΡΑ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΥΜΝΟΥ

Η Πάτρα είναι η γενέτειρα Πόλη του στιχουργού του Διαχρονικού και Παγκοσμίου Συμβόλου του Ολυμπισμού, του Ολυμπιακού ύμνου του μεγάλου Πνευματικού άνδρα και Νεότερου Εθνικού μας ποιητή, Κωστή Παλαμά, με Διαχρονικά και Διεθνή Ολυμπιακά Σύμβολα και μεγάλη Πολιτιστική Κληρονομιά που οφείλει ο Παγκόσμιος Πολιτισμός να αναδειχθεί ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού ύμνου.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, οργανώνουμε και υλοποιούμε εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνουν:

ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ VIDEO-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Οπτικοακουστικές ομιλίες και παρουσιάσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική της κληρονομιά.

  • Video-προβολή των διαχρονικών και παγκόσμιων συμβόλων του Ολυμπισμού που διαδραματίστηκαν στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα συμβάλλει στην ανάδειξη του Ολυμπιακού Ύμνου και θα προβάλλει την Πάτρα ως διεθνή πόλη του Ολυμπιακού ύμνου.
  • Προβολή ειδικού video και εντύπου στο οποίο αναδεικνύονται τα Παγκόσμια και Διαχρονικά Σύμβολα της Αχαϊκής Γης που καθιστούν την Πάτρα ιστορικά και καθολικά ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού ύμνου. Στο video παρουσιάζεται, με εικονική και φωνητική αφήγηση, η σημαντική συμβολή της Πάτρας στην συμβολική πρώτη εκτέλεση του θεσμού της λαμπαδηδρομίας με την πρώτη πρωθιέρεια του θεσμού, την Πατρινή χορογράφο Κούλα Πράτσικα, τον πρώτο λαμπαδηδρόμο Κώστα Κονδύλη και τους πρώτους Πατρινούς λαμπαδηδρόμους να μεταφέρουν την ιερή φλόγα στα πέρατα του κόσμου. Επίσης, το τιμητικό άγημα που συνόδευσε την λήκυθο με την καρδιά του βαρόνου Pierre de Coubertin στο βωμό της ιερής Άλτης όταν Τμήμα Προσκόπων της Πάτρας.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Εκθέσεις ζωγραφικής όπου αναδεικνύεται η ζωή και το ποιητικό έργο του στιχουργού του Ολυμπιακού ύμνου Κωστή Παλαμά, κύριο εκφραστή της αδιάλειπτης μαρτυρίας της συνέχειας του Γένους των Ελλήνων, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάτρα και αγάπησε όσο κανείς άλλος ποιητής του σπίτι που γεννήθηκε το οποίο μας τιμά να λειτουργεί ως Στέγη Γραμμάτων «Κωστή Παλαμά»

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΤΕΧΝΩΝ-ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΥ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ «ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»

Επίσης επιδιώκουμε σε συνεργασία με Πολιτιστικούς-Καλλιτεχνικούς Συλλόγους και άλλους φορείς και οργανισμούς την καθιέρωση δεκαήμερου Διεθνούς φεστιβάλ Πολιτισμού-Τεχνών-Ολυμπισμού-Τουρισμού κάθε δύο χρόνια, με την αφή της Ολυμπιακής φλόγας (λαμπαδηδρομία) όπου στην οικία του Παλαμά, σε επετειακή-συμβολική τελετή θα συνυπάρξουν τα Διαχρονικά και Παγκόσμια Σύμβολα του Ολυμπισμού, η ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου και η Λαμπαδηδρομία, με την αφή του λαμπαδηδρόμου και την αφιέρωση συμβολικών ενθυμημάτων στην οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το Διεθνές Φεστιβάλ, θα συμπεριλαμβάνει, Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης, Τουριστικά εκθέματα, Αχαϊκά Προϊόντα, Εκθέσεις ζωγραφικής, Μουσική, Χορό και Αθλητικές Εκδηλώσεις με κορύφωση τον Διεθνή Μαραθώνιο «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ» στη συμβολική διαδρομή Πάτρα-Μεσολόγγι μέσω της Γέφυρας που συνενώνει και αδελφώνει τους λαούς, όπως και ο Ολυμπιακός ύμνος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Οργάνωση επετειακής τελετής με αφιέρωση στους πρέσβεις των οργανωτών χωρών των Ολυμπιακών Αγώνων το επετειακό βιβλίο-λεύκωμα στην οικία Παλαμά. Αυτή η τελετή και απονομή στους πρέσβεις της οργανώτριας χώρας έχει σκοπό την αναγνώριση της Πάτρας ως Διεθνή Πόλη του Ολυμπιακού ύμνου καθώς και την στήριξη καθιέρωσης Ολυμπιακού περιπτέρου στην χώρα τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων Γεγονός που θα αναδείξει την Δυτική Ελλάδα ως Γη της Ολυμπίας και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και τον Τουρισμό.

Το Ολυμπιακό περίπτερο θα αναδείξει τους οραματιστές και αναβιωτές των Αρχαιοελληνικών Ολυμπιακών ιδεωδών, Coubertin και Παλαμά και θα προβάλει, την γενέτειρα των Ολυμπιακών ιδεωδών τη Γη της Ολυμπίας, καθώς και τα διαχρονικά και Παγκόσμια Σύμβολα του Ολυμπισμού, την Λαμπαδηδρομία και τον Ολυμπιακό ύμνο.

Στο Ολυμπιακό περίπτερο της Δυτικής Ελλάδας, θα προβάλλετε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό με video-παρουσιάσεις και ειδικά εκθέματα που θα αναδεικνύουν τον Ολυμπιακό Πολιτισμό και τις διαχρονικές και Παγκόσμιες αξίες που απορρέουν από αυτόν.

ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΒΙΒΛΙΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

«ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ-ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ»