ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ιωσήφ Ντεμίρης γεννήθηκε στα Καμίνια, Αχαΐας το 1945. Αρχικά σπούδασε σχέδιο, αλλά το ταλέντο του στη ζωγραφική, που από ηλικία 4 ετών είχε ξυπνήσει τον οδήγησε τελικά στον χρωστήρα. Έζησε όλα του τα χρόνια -παιδικά και εφηβικά – κοντά στη θάλασσα και μελέτησε πολύ τις λεπτομέρειες και τις πολυποίκιλες φάσεις του υγρού στοιχείου. Μελέτησε πολύ τη δουλειά μεγάλων ζωγράφων όπως:

  • Βολανάκης
  • Χατζής
  • Αλταμπούρας
  • Γερμενής

Έργα του βρίσκονται σε γνωστές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Επίσης δύο ιστορικά θέματα από τα έργα του κατέχει το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Ο Ντεμίρης με τις Θαλασσογραφίες του δίνει δυναμικά το παρόν στο χώρο της τέχνης και σήμερα θεωρείται ένας από
τους σημαντικότερους Έλληνες θαλασσογράφους. Το απέραντο υγρό στοιχείο, η θάλασσα, απλώνεται στους πίνακές του, με θαυμαστή απόδοση στη φυσική του μορφή. Άλλοτε με ναυμαχίες, άλλοτε με τσακισμένα κατάρτια ενός καραβιού από την άγρια μανία της θάλασσας μέσα σε ένα πανδαιμόνιο τυφώνων και καταιγίδων, άλλοτε δοσμένο στην πιο γαλήνια μορφή του με τις μύριες φαντασμαγορικές φωτεινές αντανακλάσεις, που προσφέρει στο θεατή ένα αίσθημα απεραντοσύνης και ηρεμίας. Ο λυρισμός, η πλούσια χρωματική αρμονία, η σχεδιαστική κίνηση και η πλαστικότητα των όγκων είναι χαρακτηριστικά στοιχεία που δίνουν τη βεβαιότητα της καλλιτεχνικής κατάρτισης και της ευαισθησίας του καλλιτέχνη.